Bodemonderzoek en geohydrologisch onderzoek voor uitbreiding Biesbosch museum

Voor de uitbreiding van het Biesbosch museum in Werkendam heeft Aeres Milieu in opdracht van planologisch adviesbureau BRO een verkennend bodemonderzoek en geohydrologisch onderzoek uitgevoerd.

Het bestaande museumgebouw wordt uitgebreid naar een ontwerp van Studio Marco Vermeulen. De nieuwe entreeruimte huisvest de receptie waar toeristische informatie over de Biesbosch wordt aangeboden (VVV Altena Biesbosch), kano’s en fietsen worden verhuurd en waar tickets voor het museum worden verkocht. Er bevindt zich hier ook een winkeltje met streekproducten. Bezoekers kunnen vanaf hier de tentoonstellingsruimtes betreden, maar kunnen er ook voor kiezen om het restaurant en/of het terras te bezoeken. Op de eerste verdieping wordt de kantoorruimte uitgebreid. 

Staatsbosbeheer en het Parkschap Nationaal Park de Biesbosch gaan kantoor houden in het museumgebouw. De synergie tussen deze organisaties en het museum biedt tal van mogelijkheden om het Biesbosch MuseumEiland als fysieke en mentale poort van de Biesbosch op interessante wijze te programmeren. 

Het gehele museumgebouw wordt duurzaam ontwikkeld en een van de duurzaamheidsaspecten is de aanleg van een zogenaamd “groendak” of vegetatiedak. De daken van zowel de bestaande bebouwing als van de uitbreiding worden uitgevoerd als groene daken waarbij het streven is om deze daken toegankelijk voor publiek te maken. De bestaande bebouwing wordt omzoomd met grondlichamen waarop dezelfde planten/grassen zullen groeien als op het dak. Dit draagt bij aan een verminderde en vertraagde afvoer van neerslag alvorens deze afstroomt naar het oppervlaktewater. Het hemelwater van de terrassen stroomt af naar het lager gelegen terrein (Biesbosch beleving). Door de aanleg van een groendak en het ‘hergebruik’ van het hemelwater van het terras is de voorgenomen ontwikkeling hydrologisch positief.

Voor meer informatie over het Biesbosch museum kijk op biesboschmuseumeiland.nl

Nieuwbouwterrein Volkel bood plaats aan oude boerderij en timmerbedrijf https://t.co/QCQf8BoR64