Open dag archeologische opgraving Siebersbroek Lottum

Archeologie, Nieuws
12 april, 2023

Een jachtkamp uit de middensteentijd, een nederzetting uit de late ijzertijd of vroeg romeinse tijd en een eeuwenoude weg die door het opgravingsterrein loopt. Onze archeologen komen van alles tegen bij de opgravingen in het gebied Siebersbroek in Lottum (Limburg). Vaak zijn dat kleine vuursteentjes of restanten van oude voorwerpen. Maar bijvoorbeeld ook de ruim 2000 jaar oude overblijfselen van 5 verschillende woningen.

Onze senior archeoloog Nico vertelt graag over de vondsten. “Op het terrein hebben we 3 vindplaatsen aangetroffen uit verschillende tijden. Vaak zijn de vondsten al zo oud dat er weinig meer van over is, maar aan de kleine verkleuringen op gevonden voorwerpen kun je zien uit welke tijd ze komen.” Door zand te zeven, proefsleuven te maken en vooral door heel voorzichtig te werk te gaan, wordt de geschiedenis van het gebied blootgelegd.

Open dag onderzoeksterrein
Op zaterdag 15 april zijn geïnteresseerden welkom om een kijkje te komen nemen op het terrein tijdens de open dag. Er zijn die dag twee rondleidingen waar onze collega’s Nico en Janne vertellen over waarom er archeologisch onderzoek gedaan wordt en welke informatie de vondsten geven over de bewoningsgeschiedenis van het gebied. Iedereen is welkom om de archeologische vondsten zelf te bewonderen. De rondleidingen starten om 10.30 uur en 13.30 uur. Het onderzoeksterrein ligt aan de Horsterdijk in Lottum.

Ook voor kinderen is er veel te beleven tijdens de open dag. Als echte archeologen mogen ze rondspeuren naar verscholen voorwerpen.

Goed om te weten
– Het terrein kan modderig zijn, neem laarzen mee
– Het terrein is niet geschikt voor minder validen
– Kinderen mogen alleen onder begeleiding van een volwassene het terrein bezoeken
– Het is niet toegestaan buiten de aangegeven zones te komen
– Betreden op eigen risico

Terug naar overzicht

Kom jij ons team versterken?

Bij Aeres Milieu zijn we altijd op zoek naar specialisten om ons team te versterken. Interesse? Bekijk onze actuele vacatures, of neem contact op voor onze stagemogelijkheden!

Bekijk onze vacatures